Парламентът в Турция ще разгледа законопроект, който ще позволи на мъжете, обвинени

...
Парламентът в Турция ще разгледа законопроект, който ще позволи на мъжете, обвинени
Коментари Харесай

В Турция премат закон, наречен ожени се за твоя изнасилвач“

 Парламентът в Турция ще прегледа законопроект, който ще разреши на мъжете, обвинени в секс с девойки под 18 години, да избегнат наказване, в случай че се оженят за жертвите си, съобщава The Independent.

Този абсурден закон, наименуван " ожени се за твоя изнасилвач “, който законодателите възнамеряват да внесат в турския парламент в края на януари, провокира възмущението на бранителите на правата на индивида в страната.

Критиците му твърдят, че сходен закон освен легитимира браковете с деца и законното обезчестяване, само че също по този начин проправя пътя на педофилията и половата употреба.

Опозиционната Народно-демократическа партия приканва държавното управление да наложи несъгласие на законопроекта.

През 2016 година в Турция бе отдръпнат подобен план след митинги, обхванали цялата страна. Този закон предвиждаше освобождението на мъжете от отговорност, в случай че сексът е " без насила и опасност “.

Подобни закони се одобряват в разнообразни страни по света - основно в Близкия Изток и Северна Африка, под предтекст да се отбрани " достойнството “ на фамилията. През последните години, с помощта на напъните на бранителите на правата на индивида, деятелите и законодателите, сходни разпореждания са анулирани в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Палестина.

Турция обаче наподобява се движи в противоположна посока. Въпреки че в Турция публично минималната възраст за встъпване в брак е 18 години, съгласно отчета на държавното управление за 2018 година през последните 10 години са омъжени 482 908 малолетни девойки. Според Организация на обединените нации 38% от турските дами са претърпели физическо и полово принуждение най-малко един път.

През 2014 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно изрази отношението си към правата на дамите. Изказвайки се на срещата на върха в Истанбул, президентът съобщи:

" Не може да се слагат дамите и мъжете на едно и също равнище. Това е срещу природата ".

А през 2016 година Ердоган прикани всяка жена да роди най-малко три деца, напомняйки, че това е неин " дълг “:

" Жена, която споделя: " Няма да стана майка, тъй като работя “, отхвърля личната си женственост. " Жена, която се отказва от майчинството, която не си стои у дома, колкото и да е сполучлива в работата си, въпреки всичко е по-непълноценна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР